BREIEN: HOES OM LAMPENKAP

Gebreide  hoes om lampenkap
Geef wat extra warmte aan die saaie witte lampenkap en brei er een hoes omheen.
Je ziet momenteel in winkels veel gebreide woonartikelen. Zo zag ik een gebreide lampenkap maar vond deze veel te duur. Ik had geen lamp nodig maar vond de kap wel heel leuk. Dus ging ik zelf aan de slag en voor slechts 3 euro aan wol breide ik zelf een hoes om een bestaande kap heen.

Nodig
3 bollen wol (100 gr=241m)
Breinaald 8

Patroon (voor een lampenkap met doorsnee van 34 cm)
Ik vond het leuk om het breiwerk een grove structuur mee te geven. Je kunt hiervoor dikke wol kopen maar die is meestal duur. Je kunt ook heel eenvoudig dunnere wol kopen en met meerdere draden tegelijk breien. Mijn wol kwam bij de Zeeman vandaan (merk Royal) en breide ik met 3 draden tegelijk.

Ik heb gekozen om de lampenkap over de breedte te breien (zodat de strepen van het patroon van boven naar beneden lopen). Mijn lampenkap heeft een doorsnee van 34 cm en is rondom opgemeten 110 cm. Hiervoor heb ik 106 steken opgezet. (als je niet weet hoeveel steken je moet opzetten, brei dan eerst een proeflapje). Brei je de hoes over de lengte dan heb je natuurlijk veel minder steken op je pen nodig.

De hoes is gebreid in de boordsteek:

Naald 1: *2 recht, 2 averecht* herhaal dit tot het einde van de naald
Naald 2: *2 recht, 2 averecht* herhaal dit tot het einde van de naald

Herhaal bovenstaande tot je lap groot genoeg is. Hecht dan af en maak de korte zijkanten aan elkaar vast. De hoes is klaar en kan om de kap heen.

Let op! Bij dit patroon is het belangrijk dat de rechte steken boven de rechte steken komen en de averechte steken boven de averechte steken (denk hieraan als je het aantal steken aanpast).

Tip: Als je met meerdere draden breit, willen de bollen nog wel eens door elkaar gaan. Het is veel handiger om eerst de bollen af te rollen en dan met het juiste aantal draden weer op te rollen tot 1 bol.