HAKEN: CONVERSE SLOFFEN

Gehaakte gympen

Mijn dochters wilde nieuwe bedsokken (of sloffen, hoe je ze wilt noemen). Maar ze moesten wel hip zijn! Na wat zoeken viel mijn oog op de gehaakte converse sloffen. Zijn deze gehaakte converse sloffen niet onwijs leuk?
Op internet zie je overal de beschrijvingen en patronen voor baby converse sloffen. Een gratis patroon voor een grotere maat is echter niet te vinden. Dus ging ik zelf aan de slag met deze converse gymp in het echt bij de hand.
Het had wat voeten in de aarde, bij het derde paar dat ik maakte, was ik pas helemaal tevreden. Ik heb het patroon uitgeschreven en deel het graag gratis met je. Je bent vrij om het te gebruiken op voorwaarde dat je altijd www.101creaties.nl als bron vermeld.

Nodig
Wol in wit, zwart en een kleur naar keuze
Haaknaald 
Naald
Schaar
Markeerspelden

Patroon (voor maat 36-38)
Basis (zool) - kleur Wit
Zet 31 lossen op. (dit is afhankelijk van de maat,  pas dit indien nodig aan)
Toer 1: Sla de eerste losse over en haak vervolgens 30 vasten. Eindig met een losse. Keer het werk nu niet om maar ga het hoekje om en ga aan de andere kant van je werk verder met vasten (je haakt dus om de rij lossen heen). Eindig met een halve vaste.
Toer 2: Start met een losse en haak een toer vasten waarbij je in de 'hoeken' (of de bochten, zoals je het wilt noemen) 2 vasten in 1 steek haakt. Je meerdert daarmee op de korte kanten 2 steken.

Toer 3 en 4: Haak een toer vasten, haak in de 'hoeken' 2 vasten in 1 steek en haak boven en onder in het midden ook 2 vasten in 1 steek. Aan de korte kanten van je werk meerder je nu dus met 3 steken.

Toer 5: Herhaal toer 3 waarbij je nu langs de lange kanten stokjes haakt i.p.v. vasten.
Toer 6: Haak een toer vasten zonder te meerderen en eindig met een halve vaste.
Toer 7 en 8: Haak 3 lossen en een toer stokjes. Bepaal nu waar de neus en de achterkant van de schoen komt. In de 'hoeken' van de neus haak je 2 stokjes samen (je mindert dus 2 steken). Aan de achterkant van de schoen haak je in het midden 1x2 stokjes samen (je mindert 1 steek). Eindig met een halve vaste en hecht je werk af.


Neus (voorkant) - kleur Wit
Bepaal het midden van de neus van de schoen (neem 2 steken als het midden) en tel 10 steken naar links en naar rechts. Plaats daar markeerspelden.

Toer 1: Begin rechts met wit en haak een toer vasten.
Toer 2: Haak *1 vaste, 2 vasten samen*, herhaal ** de rest van de toer
Toer 3: Haak een toer vasten.
Toer 4: Haak *1 vaste, 2 vasten samen*, herhaal ** de rest van de toer
Toer 5: Haak een toer vasten.
Toer 6: Haak *1 vaste, 2 vasten samen*, herhaal ** de rest van de toer.
Toer 7: Haak *1 vaste, 2 vasten samen*, herhaal ** de rest van de toer
Het geheel moet mooi recht sluiten. Evenuteel haak je nog een toer waarbij je steeds 2 vasten samen haakt. Is het werk mooi recht, hecht het dan af.Bies - kleur Zwart
Haak nu met zwart draad vanaf de markeerspelden een lijn (tussen de 2 rijen stokjes) over je werk.


Zijkant schoen - andere kleur
Begin met de kleur en start in de steek met de markeerspelden die je bij de witte neus had vastgemaakt.
Toer 1: Haak een toer vasten, minder aan de achterkant door 1x2 vasten samen te haken.
Toer 2-6: Haak 1 losse, 1 vaste, 2 vasten samen haken en vervolg de toer met vasten. Haak op de beide hoeken aan de achterkant van de schoen 2 vasten samen. Eindig de toer met 2 vasten samen haken, 1 vaste.
Toer 7-13: Haak 1 losse,  1 vaste, 2 vasten samen haken en vervolg de toer met vasten. Eindig de toer met 2 vasten samen haken en 1 vaste. Hecht het werk af.2e Bies - kleur zwart
Haak nu met zwart draad een lijn over je hele werk. Begin aan de achterkant en laat deze bies rondom de schoen gaan op de grens tussen wit en de kleur van je schoen.Voorkant (flap) - andere kleur
Begin met de gekozen kleur en haak 15 vasten aan de witte 'neus' (start vanaf de markeerspelden).
Toer 1-18: Start met 1 losse, haak een toer vasten.
Toer 19: Sla de eerste vaste over, 2 vasten, 3 half stokjes, 3 stokjes, 3 half stokjes, 2 vasten, 1 halve vaste. Hecht het werk af.


Meet nu de schoen om de voet en speld de zijkant van de schoen aan de flap vast. Naai deze vervolgens aan elkaar vast (in dezelfde kleur zodat je het niet kunt zien).


Veters - kleur Wit
Haak 140 lossen rijg de veter door de 'schoen'.
De converse slof is klaar!


En zie hier nog een keer alle exemplaren.

Paars en Blauw zijn gemaakt voor maat 36-38
Roze is gemaakt voor maat 33-35

De paren in de volgorde waarin ik ze maakte
 1e paar


  2e paar

  3e paar

Aandachtspunten

  • Let op de wol die je gebruikt. Mijn wol rekt nogal uit in het gebruik dus heb ik na het eerste paar de schoen wat kleiner gemaakt. (het eerste paar (paars) is nu zelfs te dragen door maat 40).
  • Pas altijd de zool onder de voet, voordat je verder gaat. Hou er dan rekening mee dat de wol misschien wat uitrekt.
  • Het minderen aan de achterkant van de schoen dient om de schoen goed om de voet te laten sluiten. Het is tenslotte een slof die goed moet blijven zitten.