HAKEN: KRUKJE MET RIBBEL

Gehaakte ribbel hoes voor krukje
Het is niet de eerste keer maar het is ook zo'n lekker en simpel patroon, de ribbel van Jip by Jan.

Heb je weinig tijd maar toch zin om iets zelf te maken zonder teveel gedoe? Dan is dit echt ideaal. Niet nadenken, niet tellen maar gewoon doen. Ter hoogte van de ribbel meerder je en that's it. Een kind kan de was doen. En dus maakte ik wederom een krukje met dit patroon. Gewoon... omdat het zo lekker weghaakt.

Nodig
2 bollen Tweed wol
Haaknaald 4
Schaar

Steken
Losse
Halve vaste
Stokje
Dubbel stokje (=dubbel-reliëf-stokje)
Patroon
Zie de tutorial van JipbyJan , maar ik heb het patroon ook hieronder overgenomen.
 Begin met een magische cirkel en haak daarin 12 stokjes in (waarvan de eerste bestaat uit 3 lossen). Sluit met een halve vaste.
Toer 2: haak 3 lossen (= 1 stokje) en haak een dubbelstokje om het eerste stokje uit de vorige toer, haak in elke steek uit de vorige een stokje en om diezelfde steek uit de vorige toer een dubbelstokje (=dubbel-reliëf-stokje). Sluit met een halve vaste. Je hebtnu 24 steken en ziet het begin van de ribbel.

Toer 3: haak 3 lossen (=1 stokje) en haak een stokje in de volgende steek (= het eerste dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek, haak een stokje in de volgende steek, een stokje in de daarop volgende steek (= het tweede dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek. Dus telkens twee stokjes in, een dubbelstokje om. Je hebt nu weer 12 steken gemeerderd en hebt nu 36 steken.
Alle volgende toeren die je moet meerderen herhaal je bovenstaand patroon: stokjes haken in de steken uit de vorige toer tot en met het eerste dubbele stokje dat je tegenkomt en een dubbelstokje om dat dubbele stokje. Je meerdert zo elke toer 12 steken. Je herhaalt dit tot je haakwerk groot genoeg is voor je krukje of je poef. Het aantal toeren dat je moet meerderen is dus afhankelijk van de diameter van je krukje of je poefvulling. Maar natuurlijk ook van het garen en de haaknaald die je gebruikt en je hand van haken (haak je strak of juist los).
Nadat je haakwerk de juiste diameter heeft, haak je toeren zonder te meerderen: in elk stokje uit de vorige toer een stokje en bij het dubbele stokje aangekomen haak je nu alleen een dubbel-reliëf-stokje. Deze toeren herhaal je bij het krukhoesje tot de hoogte van het krukzittinkje is bereikt. Daarna ga je bij beide toeren minderen. Om het aantal steken te minderen, haak je telkens twee steken samen: het laatste stokje voor de ribbel en het dubbele reliëfstokje zelf. Zie videotutorial

Tot slot span je de hoes om het krukje en kun je daar eventueel met een draad het werk nog aanspannen. Ik zelf heb het haakwerk wat strakker gemaakt zodat dit niet nodig is.