HAKEN - VLOERKLEED BLOEM

vloerkleed rond bloem
Rond vloerkleed bloem heeft een doorsnee van 1.40m en is niet eens zo heel moeilijk om te maken. Het is een eenvoudig patroon met ribbels. 

Mijn vorige vloerkleed kende een redelijk ingewikkeld patroon dus koos ik dit keer een wat simpeler patroon. De ribbel haakt altijd lekker weg maar alleen ribbels is wel wat saai, daarom werd er een bloem mee gemaakt. Zonder vast patroon vooraf is het af en toe wel wat zoeken geweest en werd hier en daar weer uitgehaald maar het resultaat is er naar. En uiteraard heb ik het patroon zoveel mogelijk bijgehouden zodat ik het hier met je kan delen.

Nodig (kleed met doorsnee van 1.40 m)
8 bollen wol Julia lichtgrijs (100g=170m)
Haaknaald 7
Schaar

Patroon
Deel I (tot je lap op de helft van de totale doorsnee is, in dit geval ± 70cm)


Begin met een magische cirkel en haak daarin 12 stokjes in (waarvan de eerste bestaat uit 3 lossen). Sluit met een halve vaste.

Toer 2: Haak 3 lossen (= 1 stokje) en haak een dubbelstokje om het eerste stokje uit de vorige toer. Haak in elke steek uit de vorige toer een stokje en om diezelfde steek uit de vorige toer een dubbelstokje (=dubbel-reliĆ«f-stokje). 
Sluit met een halve vaste. Je hebt nu 24 steken en ziet het begin van de ribbel.

Toer 3: haak 3 lossen (=1 stokje) en haak een stokje in de volgende steek (= het eerste dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek. Haak een stokje in de volgende steek, een stokje in de daarop volgende steek (= het tweede dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek. Dus telkens twee stokjes in, een dubbelstokje om. Je hebt nu weer 12 steken gemeerderd en hebt nu 36 steken.

Ga verder als in toer 3, waarbij de steken tussen de ribbels (dubbelstokjes) steeds meer worden, en eindig als je lap de juiste doorsnee heeft. 


PS Vind je de ribbel lastig, bekijk dan het volgende filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je deze haakt.Deel II 


Je bent nu op de helft van je kleed, tijd om de ribbel te gaan opsplitsen. 

Toer 1: Haak 3 lossen (= 1 stokje) en haak stokjes tot je bij de eerste ribbel aankomt. *Haak een dubbelstokje om de ribbel uit de vorige toer,  haak 1 stokje in de volgende steek, haak dan weer een dubbelstokje om dezelfde ribbel uit de vorige toer*. Vervolg je toer met stokjes tot je bij de volgende ribbel komt, herhaal ** steeds bij elke ribbel en sluit de toer met een halve vaste. 

Vind je de splitsing van de ribbel lastig, bekijk dan het volgende filmpje waarin het wordt uitgelegd.


Toer 2: Haak 3 lossen, (= 1 stokje) en haak stokjes tot je bij de ribbel aankomt. We stoppen nu met meerderen voor de 1e ribbel, je haakt dus geen stokje voor de 1e ribbel van de splitsing.

Bij de 2e ribbel van de splitsing meerder je wel, haak dus eerst een stokje en daarna een dubbelstokje om de ribbel uit de vorige toer. 

Herhaal dit gedurende de hele toer en sluit met een halve vaste.

Toer 3: Haak 3 lossen, (= 1 stokje), haak stokjes en minder 1x (haak 2 stokjes samen) tot je bij de ribbels aankomt. Meerder niet voor de 1e ribbel, meerder wel 1x (haak 2 stokjes in 1 stokje) tussen ribbels en meerder voor de 2e ribbel zoals je gewend bent (dus laatste stokje voor ribbel haken).

Toer 4: Zie toer 2
Toer 5: Zie toer 3

Je ziet nu dat het aantal steken voor de splitsing minder worden terwijl tussen de ribbels het aantal steken toeneemt.

Ga verder door steeds toer 3 te haken, af en toe afgewisseld door toer 2. Check regelmatig (liefst na elke toer) of je werk nog goed gaat. Als je teveel meerdert, gaat je werk bobbelen. Dat gebeurde bij mij en betekende dat ik een heel stuk moest uithalen. Wissel de toeren daarom af met een toer waarin je niet meerdert en mindert maar alleen het stokje voor de 2e ribbel haakt (meerdert). Doe dit ook een beetje op gevoel.

Uiteindelijk hou je slechts 2 steken tussen de ribbels over. Je haakt deze steken dan samen met de ribbel. In het volgende filmpje zie je hoe je deze samen laat komen.
Nadat je in de vorige toer de laatste steken tussen de ribbels hebt weggehaakt, ga j in de volgende toer de 2 ribbels samenhaken. Meerder 1x een stokje vlak voor het samen haken (haak 2 stokjes in 1 stokje) van de ribbels.

Tot slot haak je nog 2 toeren stokjes rondom waarbij je ter hoogte van de bloempunt geen ribbel meer haakt maar wel meerdert (2 stokjes in 1 stokje).

Werk de lap af met een toer vasten waarna je kunt afhechten.

Het vloerkleed is klaar.
kleed bloem rond