LIFESTYLE - OPRUIMEN DOE JE ZO!


Wil jij ook je huis eens grondig opruimen? Dan heb ik hier een paar tips voor je die je zeker zullen helpen.

DE CHECKLIST
Start met een checklist van alle plekken die je wilt/moet opruimen. Maak deze plekken compact en haalbaar. Een kamer is een te groot begrip en kost je ook heel veel tijd om in 1x te doen. Denk dus meer in plekken zoals een lade, een kast etc. Heb je een huis met verdiepingen, verdeel de plekken dan per etage op de checklist, dit zorgt voor een goed overzicht.

Elke keer als je tijd en zin hebt, neem je een plek onder handen. Bijv. na je werk of op die regenachtige zondag. Onthou, het hoeft allemaal niet in 1 week klaar te zijn. Soms heb je nl. gewoon geen tijd of zin om op te ruimen. Het mag gerust langer duren, als het maar gebeurt.


OPRUIMEN
Wees kritisch
Wanneer je gaat opruimen, wees dan kritisch in wat je bewaart. Stel jezelf vragen als:
  • Gebruik/draag je het nog? 
  • Heb je het echt nodig?
  • Hoe erg is het, als je het niet hebt?
  • Voeg het iets toe aan je geluk?
  • Heeft het emotionele waarde?
Hou de rol vuilniszakken bij de hand en probeer echt zoveel mogelijk weg te gooien. Denk aan je einddoel, een opgeruimd huis.

Tijdelijke bak
Heb je wat meer moeite met bepaalde spullen wegdoen, dan kun je een "tijdelijke bak" maken. Alles waarbij je twijfelt, gaat in deze tijdelijke bak. Die tijdelijke bak zet je weg (echt uit het zicht) en bekijk je bijv. 2 maanden tot maximaal een half jaar later opnieuw. Heb je de spullen gemist, heb je ze nodig gehad, wist je nog dat je ze had? Beslis daarna wat je definitief bewaart en wat weggaat.


DE BELONING
Afvinken op de checklist
Elke keer als je een plek hebt opgeruimd, vink je deze af op de checklist. Dat afvinken geeft echt een goed gevoel, je ziet hoe je vordert richting einddoel: een opgeruimd en overzichtelijk huis.

Aantal vuilniszakken
Noteer steeds na het opruimen van een plek hoeveel volle vuilniszakken je hebt weggegooid. Echt, je schrikt er later van hoeveel je hebt weggegooid. Dit maakt je ook meteen bewust van het feit dat je misschien teveel naar binnen sleept. Het zet je tot nadenken bij nieuwe aankopen en zorgt ervoor dat je jezelf steeds de vraag stelt: heb ik dit echt nodig?

Opbrengt van Marktplaats
Maak een ander blij met spullen waar jij toch niets meer mee doet. Hou bij wat je verkoopt en wat het opbrengt. Stop de opbrengsten van Marktplaats in een aparte spaarpot. Van dit bedrag ga je dan later iets leuks doen, zoals bijv. een weekendje weg.

Tijdwinst
Een minder vol huis onderhoud je makkelijker dan een huis vol met spullen. Als je opruimt en veel spullen wegdoet, zorg je er ook voor dat je minder tijd kwijt bent aan bijv. het schoonmaken van je huis. Hoe fijn is dat?

Voldoening
Opruimen geeft voldoening en zorgt gek genoeg ook voor ruimte in je hoofd. Een opgeruimd huis zorgt voor rust in het hoofd.


IETS ERIN = IETS ERUIT


Met opruimen ben je eigenlijk nooit klaar, maar je hebt hiermee de eerste aanzet is gegeven. Het is belangrijk om het na deze grote "opruiming" bij te houden. Zorg dat je huis nu zo ingericht is, dat dat weinig moeite kost.

Geef alles een logische plek en organiseer met bijv. bakken en manden je spullen. Ruim losse spullen zoveel mogelijk meteen op. Neem bijv. 's avonds voor het naar bed gaan, even een paar minuten om je huiskamer netjes achter te laten. Dit geeft 's morgens bij binnenkomst gelijk een fijn gevoel.

Zorg tot slot ervoor dat als er iets nieuws je huis in komt, je ook iets "oud" weg doet. Zo hou je alles in balans.

Veel succes!